Patent ve Faydalı Model Arasındaki Farklar

Fikri ve Sınai Haklar mevzuatına göre bir “buluşu” iki biçimde koruyabiliyoruz. 1) Faydalı Model Belgesi ile 2) Patent Belgesi ile… Bir buluşun Faydalı Model Tescil Belgesi ile korunabilmesi için, a) Mutlak Yenilik b)Sanayiye Uygulanabilirlik şartlarının gerçekleşmesi gerekmektedir. Patent Belgesi’nde ise bunlara ek olarak c) Buluş Basamağı kriterinin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Buluş Basamağı kriterini kabaca buluş’un, … Devamını oku…

Marka Patent Yasası Geliyor

Marka, patent, tasarım, coğrafi işaret gibi konularda köklü değişiklikler öngören Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı taslağı önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na gidiyor. Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, yasalaşması halinde Türkiye’nin Anglosakson modeline geçeceğini söyledi. Hükümetin 6 aylık acil eylem planında yer alan Sınai Mülkiyet Kanun tasarısı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda görüşüldü. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor. … Devamını oku…

Erzurum Patent Faydalı Model Tescil

Erzurum’da son 20 yılda 90 patent başvurusu yapılırken, tescil edilen patent sayısı 11 olarak kaydedildi. Erzurum’da son 20 yılda 90 patent başvurusu yapılırken, tescil edilen patent sayısı 11 olarak kaydedildi. Son 13 yıllık süreçte ise 54 faydalı model başvurusu gerçekleştirilirken, 26 faydalı model tescil işlemi gördü. PATENT VE FAYDALI MODEL EN’LERİ Erzurum’da en çok sayıda … Devamını oku…

Süt Reçeli Patent Başvurusu

MUĞLA’nın Ula İlçesi’nde kadınların yaptığı süt reçeli için patent başvurusunda bulunuldu. 10 kilogram sütten 1 kilogram üretilebilen süt reçeline duyulan ilginin gün geçtikçe arttığı, İzmir ve İstanbul’daki şarküterilere satıldığı, patentinin alınmasının ardından da ihraç edilmesinin planlandığı kaydedildi. Ula’nın Esentepe Mahallesi’nde 1999’dan bu yana hizmet veren ‘Yörük Ali’ adlı restoranda kahvaltılarda servis edilen, kavanozlar içerisinde satılan … Devamını oku…

Marka Hükümsüzlüğü

11. Hukuk Dairesi 2004/9333 E., 2005/7363 K. DAVACI YARARINA BOZMA MARKANIN HÜKÜMSÜZLÜĞÜ 556 S. MARKALARIN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KA… [ Madde 53 ] 556 S. MARKALARIN KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KA… [ Madde 8 ] “İçtihat Metni” Taraflar arasında görülen davada Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 13.04.2004 tarih ve 2004/169 – … Devamını oku…

Marka Avukatlığı

Marka avukatlığı, hukukun gün geçtikçe daha karmaşıklaşması sonucunda ortaya çıkan kurumlardan bir tanesidir. Hukuki çalışmaların ve alınan işlerin ağırlıklı olarak marka hukukunu ilgilendirmesi durumunda, avukatın marka avukatlığı yapmasından bahsedilir. Bu alan ilgisini çekiyorsa her avukat marka avukatlığı yapabilir. Avukatlar, mesleki çalışmalarını bu alana yöneltmekle, bu alandaki iş ve davaları kabul etmekle ve bu alandaki mevzuatı … Devamını oku…

Marka Patent

Marka Patent farkı, Marka, mal ya da hizmeti diğer mal ya da hizmetlerden ayırt eden harf, şekil kelime ya da kelime grubu gibi ayırt edici özelliğe sahip bir şekil ya da yazıdır. Patent ise, sanayiye uygulanabilir bir buluşu içermektedir. Bu buluş, o güne değin dünyada var olan bir bilginin üzerine çıkıyorsa yani bir yenilik getiriyorsa … Devamını oku…

Patent Marka

Patent ile  Marka arasındaki fark, Marka, mal ya da hizmeti diğer mal ya da hizmetlerden ayırt eden harf, şekil kelime ya da kelime grubu gibi ayırt edici özelliğe sahip bir şekil ya da yazıdır. Patent ise, sanayiye uygulanabilir bir buluşu içermektedir. Bu buluş, o güne değin dünyada var olan bir bilginin üzerine çıkıyorsa yani bir … Devamını oku…

Patent Nedir?

Bir buluş için buluş sahibine devlet tarafından verilen bir patent, buluş sahibinin izni olmadan başkalarının buluşu üretmesini, kullanmasını veya satmasını belirli bir süre boyunca engelleme hakkı vermektedir. Patentli bir buluş; tıpkı işle ilgili alınıp, satılabilen, kiralanıp, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur. Türkiye’de alınmış … Devamını oku…