Yargıtay Hukuk Daireleri ve İş Hukuku

Yargıtay’da iş hukukuna bakan dairelerin benzer konularda farklı kararlar vermeye başlaması ve bu ayrılığın giderek derinleşmesi tartışma yarattı.
Mahkemelerde görülen iş hukuku uyuşmazlıklarının temyiz incelemesi Yargıtay’da uzmanlaşmış İş Hukuku Daireleri tarafından yapılıyor. Yakın zamana kadar bu davalara Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bakıyordu. Ancak iş yükünün fazlalığı gerekçe gösterilerek, iki daire daha görevlendirildi. Önce 7. Hukuk Dairesi, ardından 22. Hukuk Dairesi iş hukuku uyuşmazlıklarına bakmaya başladı.
Bu arada Türkiye bölgelere ayrıldı ve hangi illerin davalarının hangi daireye gideceği belirlendi. Örneğin Ankara’daki iş davaları 22. Hukuk Dairesine verilirken, diğer illerdeki davalar için de 7. ve 9. Daireler muhatap kılındı. Zaman içinde bazı değişiklikler de gündeme geldi. Örneğin İzmir’in davalarına 22. Daire bakarken, yapılan değişiklikle davalar 7. Daireye gitmeye başladı.

İŞVEREN VEKİLLİĞİ
Yargıtay’da yeni görevlendirilen Dairelerle yıllardır iş hukuku davalarına bakan dairenin aynı konuda farklı kararlara imza atması hukukçular ve çalışanlar arasında tartışma yarattı. Tartışmaların odağına İş Kanununun vazgeçilmez ilkesi olan “işçi yararına yorum” ilkesi oturdu. Onlarca yılın deneyimi ile uzmanlaşan ve işçi-işveren uyuşmazlığında içtihat mahkemesi görevini sürdüren 9. Daire’nin ile 7. Daire’nin kararları ile 22.Daire’nin kararları arasında ortaya çıkan ciddi farklılıkları değerlendiren hukukçular, yaşanan sıkıntının ciddi boyutlara ulaştığını bildirdi.

İLKE KARARLARINA AYKIRI
Yargıtay 22. Dairesi’nin, Yargıtay’ın ilgili daireler, Hukuk Genel Kurulu ve İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu kararlarıyla oluşan ilke kararlarına aykırı çok sayıda karara imza attığını vurgulayan hukukçular,”Bu durum, Yargıtay’ın içtihat mahkemesi vasfını yok etmektedir” dedi.

UZLAŞMA TOPLANTILARI SONUÇSUZ
Yaşanan durumla ilgili üç dairenin başkan ve üyelerinin Afyon’da toplanarak kararları tartıştıkları ancak 22. Hukuk Dairesinin kararlarında ısrar ettiği öğrenildi. Daha sonra 22. Daire Başkanı, Ankara Adliyesi Konferans salonunda yüzlerce avukatın katıldığı bir toplantıya katıldı ancak yine sonuç alınamadı. Son olarak ilgili daire başkan ve üyelerinin 1 Şubat’ta Ankara’da bir araya geldikleri ancak yine uzlaşamadıkları ifade edildi.

AYM KARARI BARDAĞI TAŞIRDI
Bu arada Türk hukuk tarihinde bir ilk yaşanarak, Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin verdiği karar Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru yapan bir THY işçisinin başvurusunu kabul ederek, Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin, adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini tespit ederek, hak ihlalinin giderilmesine ve tazminat ödenmesine karar verdi. Yargıtay yönetiminin ve diğer dairelerin bu durumun sorumlusu olarak 22. Daireyi gördükleri ve Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının tartışmaları daha da büyüttüğü söyleniyor.

PARALEL MÜDAHALE Mİ?
22. Hukuk Dairesi’nin kararları özellikle işverenleri mutlu ederken, yargı çevrelerinde “paralel müdahale” söylentileri öne çıktı. İş daireleri arasındaki bu ayrışmanın nedeninin, önümüzdeki süreçte küçültülüp gerçek anlamda içtihat mahkemesine dönüştürülmesi hedeflenen Yargıtay’da İş Dairesinin hangisi olacağı olduğu belirtiliyor. Yıllardan bu yana ve halen 9. Hukuk Dairesinin  üstlendiği bu göreve, 22. Dairenin talip olduğu söyleniyor. Bu yetkinin sadece itibar olmayıp, Yüksek Hakem Kurulu Başkanlığı gibi başkaca ayrıcalıklar ve olanaklar sağladığı belirtiliyor.

Kaynak : http://www.aydinlikgazete.com/turkiye/emekcinin-hakki-dairesine-bagli-h83528.html

Yorum yapın

* Lütfen yukarıda gördüğünüz denetim kodunu giriniz...