Marka Tescil

Malları ya da hizmetleri birbirinden ayırmak amacıyla kullanılan ayırt edici çizimler, resimler, kelimeler, harfler, şekiller, renkler, rakamlar, logolar, etiketler marka olarak tescil edilir. Bazen bunların kombinasyonları da kullanılabilir. Marka tescili sahibini, markayı sadece kendisi kullanma hakkına ve izinsiz kullanılmasının önüne geçme yetkisini verir. Marka tescil kapsamına giren aynı yada benzer hizmet yada mallarla ilgili karıştırılma ihtimali bulunan, tescilli markanın itibarından ötürü haksız yarar sahibi olacak yada tescilli olan markanın farklı karakterine zarar verecek özellikteki herhangi bir işaretin izinsiz şekilde kullanımını önleme hakkı sunar. Tescillenmiş bir marka başka birisine devredilebilir veya miras yoluyla intikal edilebilir, kullanım hakkı lisans konusu olabilir, rehin verilebilir hatta teminat olarak da sunulabilir.

Henüz tescillenmemiş markalar, markaların tescili, korunması hakkındaki yasalarla getirilen korumadan ve haklardan hiçbir şekilde yararlanamazlar.

Marka tescili zorunlu olamamakla beraber, tescil marka üstündeki hakları kanıtlayan ve marka ihlalini önleyen en önemli unsurdur. Bu sebeple faaliyetteki tüm ülkelerde marka tescili önemle tavsiye edilir. Türk Patent Enstitüsü marka tescili veren tek Türk yetkili kuruluştur. Tescil edilmiş olan bir marka başvuru tarihinden sonra 10 yıl boyunca korumadan yararlanır. 10’ar yıllık zaman dilimleriyle yenilenmek sureti ile tescilli olan bir markanın sınırsız bir süreyle korunması olağandır.

Yenileme talebi süre sona ermeden önce 6 ay içinde yenileme talebi yapılmamış markalar için, ek ücret ödemek şartı ile, 10 yıllık süre sona erdikten sonraki 6 aylık süre içerisinde de yenileme talebinde bulunulabilir. marka tescil markaya doğrudan koruma sağlamaz. Sadece bir hakkın tespiti ve tescil işlevini gerçekleştirir. Böylece, markanın başkaları tarafınca haksız olarak kullanımı ve marka hakkının ihlal edilmesi gibi bir durumda marka sahibinin bu tür haksız kullanımları takip edip bu konuda yetkili mahkemelerde açabileceği davalarla, tescilli olan markadan kaynaklı haklarına dayanarak yapılan ihlalleri önlenmesi gerekir. Suçun durumuna göre 1 ila 4 yıl arası hapis, para, 1 yıldan az olmama kaydıyla işyerinin kapatılması ve bir yıla kadar da ticaretten men cezaları uygulanabilir.

Kaynak : http://www.vivahaber.com/haber/1437/marka-tescil.html

Yorum yapın

* Lütfen yukarıda gördüğünüz denetim kodunu giriniz...